Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Värinhallinta

Värinhallinta

Värinhallinnan tarkoitus on pitää värit mahdollisimman yhteneväisinä eri laitteilla esitettynä. Kun näytöt ja tulostimet on profiloitu ja painoprosessi tekee standardinmukaista jälkeä, vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Painosimuloitu vedos ja painosimulointi näytöllä vastaavat toisiaan ja myös samasta aineistosta tehtävää painotuotetta.

Välillä on väriä.
Silloin värillä on väliä!

Mietipä Coca Cola -mainosta, jossa pohjaväri on oranssi. Tai Fazerin sininen, joka onkin painettuna vihertävä. Pahaa tekisi, eikö vaan? Värinhallinnan on tarkoitus estää tuollaiset yllätykset ja onneksi todellisuudessa heitot on paljon pienempiä.

Tarkasteluolosuhteet on kriittinen asia värejä hallittaessa. Olet varmaan joskus ostanut jonkun vaatteen, joka sopi hyvin toisen vaatteen sävyihin myymälässä, mutta pihalle kävellessä mieli on muuttunut aivan kuten valaistuskin. Valaistuksella on erittäin suuri vaikutus värihavantoihin. Tämän vuoksi tarkasteluympäristön pitää olla oikeanlainen, valaistuksen värilämpötilan sopiva ja värintoistoindeksin riittävä.

Värinhallinnan koulutusta ja mittauspalvelua suunnittelijoille ja painotaloille. Testipainatus arvioidaan visuaalisesti ja mittaamalla. Tulosta verrataan standardiin ja prosessissa tehdään tarvittavat muutokset.

Profilointipalvelut

Monitorin profilointi auttaa arvioimaan värit oikein aineistoa käsiteltäessä. Yleensä monitorit ovat tehtaan asetuksilla ylikirkkaita ja värilämpötilaltaan liian sinisiä. Profiloinnin yhteydessä asetetaan värilämpötila, gamma ja valoisuus tarkoituksenmukaiseksi. Kun kalibroidulla monitorilla käytetään painosimulointia, saa hyvän käsityksen, mitä voi odottaa lopulliselta painotuotteelta.

Tulostinprofilointi auttaa saamaan oikeat värit hallitusti paperille. Tulostimella tulostetaan ensin väriruudukko, joka mitataan spektrofotometrillä. Tältä pohjalta voi tehdä tulostusprofiilin. Eri tulostusmateriaaleille voidaan tehdä omat profiilinsa. Mittaukset voi tehdä myös etänä siten, että posti kuljettaa tulosteen mitattavaksi. Saat valmiin tulostusprofiilin sähköpostitse. 

Offset-painatuksissa testipainatusarkkeja verrataan ISO 12647-2 -standardiin visuaalisesti ja spektrofotometrillä / densitometrillä mittaamalla. Jos jälki poikkeaa standardista, muutetaan tarvittavia asioita ja tehdään toinen testipainatus korjausten varmentamiseksi. Tarvittaessa työnkululle voidaan myös luoda yksilöllinen icc-profiili.

Saisiko Studio Woudin olla avuksesi värinhallinnan haasteissa?

TESTAA VÄRINÄKÖSI!

X-Rite Color IQ-Test
Mittarivalmistajan haasteellinen värinäkötesti. Raahaa värit oikeaan järjestykseen.

Kuku-Kube
Klikkaa eriväristä ruutua.

Kuku-Kube2
Klikkaa kahta eriväristä ruutua.